news - Schriftelijke inbreng FMO Tweede Kamer der Staten-Generaal

NEWS

Schriftelijke inbreng FMO Tweede Kamer der Staten-Generaal

June 15, 2016

Hoorzitting Landrechten

Meer dan een bank

FMO is de Nederlandse ontwikkelingsbank. Sinds 1970 helpen wij het leven van mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren door het creëren van banen en het stimuleren van duurzame bedrijvigheid. Dat doen wij via investeringen en financieringen in de private sector van de 85 armste landen, waarbij sociale verantwoordelijkheid en de bevordering van duurzaamheid belangrijke voorwaarden zijn. Onze strategie tot 2020 stuurt op verdubbeling van het aantal banen dat via onze projecten wordt gecreëerd en halvering van onze footprint

Wij werken in de moeilijkste omstandigheden, vaak in landen met zwakke overheden. Mede daarom gaan wij verder dan puur de financiering van ondernemers. Wij stellen niet alleen eisen aan onze klanten op het vlak van sociale,-  milieu-  en ‘corporate governance’ aspecten (ESG), wij helpen hen ook om aan die eisen te voldoen. Daartoe hebben wij een team van 23 ESG-experts, die bij elk project dat wij financieren betrokken zijn en waar nodig wordt een ESG-actieplan met het bedrijf gemaakt om te zorgen dat het project alle eisen adresseert. Die eisen vloeien voort uit de toepassing van de internationale standaarden op dit vlak, met name de Performance Standards van de International Finance Corporation (onderdeel van de Wereldbank groep), de OESO richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties. De ESG-experts monitoren de opvolging, onder andere door het regelmatig bezoeken van de projecten. We besteden veel aandacht aan ‘local stakeholder engagement’ en vragen onze klanten een klachtenmechanisme te ontwikkelen. Zelf hebben wij ook een klachtensysteem ingesteld met een onafhankelijk panel.

Zakendoen met FMO betekent dus altijd dat milieu, sociale- en corporate governance aspecten belangrijk onderdeel zijn van het contract.

Landrechten

In het werk van FMO zijn landrechten onderwerp van debat, omdat deze vaak niet vastgelegd, en/of de regeringen niet altijd de rechten beschermen van haar burgers. Wij eisen van onze klanten dat zij actief een relatie opbouwen met hun lokale stakeholders, zodat problemen vroegtijdig en vreedzaam kunnen worden opgelost. Dat kan niet altijd voorkomen dan dat er geschillen blijven bestaan en spanningen optreden. Dat is altijd betreurenswaardig. In al onze projecten streven wij brede steun onder de meerderheid van de stakeholders. 

In onze benadering van landrechten staan de IFC Performance Standards centraal. Wij beoordelen op de volgende aspecten:

  • In projecten waar land al is aangekocht checken wij of onze klant het land heeft verworven via een ‘willing buyer, willing seller’ aanpak. Speciale aandacht is er voor eigendomsrechten, en rechten van gebruikers en marktprijzen.

  • Als het land is verkregen via een proces op nationaal niveau, waarbij er sprake is van onvrijwillige relocatie dan beoordelen wij of de overheid en de klant de internationale standaarden hebben toegepast. Als dat niet het geval mocht zijn eisen wij dat onze klant het relocatieplan aanpast.

  • In projecten waar het land nog moet worden aangekocht vragen wij onze klant dat te doen via het willing buyer-willing seller principe.

  • Respect voor de rechten van inheemse volkeren en cultureel erfgoed.

  • FMO besluit van de investering af te zien in projecten waarvan blijkt dat het grote nadelige gevolgen heeft op de mogelijkheden van de lokale bevolking om in hun levensonderhoud te voorzien, tenzij onze klant deze gevolgen op bevredigende wijze kan adresseren.  

Multi-stakeholder dialoog

De IFC Performance Standards blijven in ontwikkeling en er zijn ook diverse andere initiatieven op het vlak van landrechten. FMO neemt vanaf het begin deel aan de Nederlandse ‘multi-stakeholder dialoog land governance’, waarin zij met de financiële sector de impact verkent van de VN Voluntary Guidelines on Responsible Land Tenure. Op dit moment wordt er ook gewerkt aan de afronding van een gids voor impact investors, waarin een beweging van ‘do no harm’ naar ‘do good’ centraal staat, onder andere door een studie van de inclusieve bedrijfsmodellen van onze klanten in wind- en natuurparken.

Nieuwe ontwikkelingen

FMO is momenteel ook bezig met een herziening van het gehele duurzaamheidsbeleid, landrechten zijn daarvan integraal onderdeel. We consulteren dit beleid met onze externe stakeholders. Per 1 juli starten we een pilot-project met het bekend maken van investeringen alvorens definitieve contracten worden afgesloten, zodat stakeholders in een vroeger stadium kunnen reageren.

Kennisdeling

We werken graag en goed samen met de ambassades op het gebied van ESG. Op het gebied van landrechten zou het goed zijn als de posten samen met ons (nog meer) kennis willen opbouwen en kennis willen delen over rechten van lokale gemeenschappen en inheemse volkeren, waaronder in relatie tot uitgifte van concessies in de betreffende landen.

Share this page